AKO SA DARILO REALITNÉMU TRHU V PRVOM KVARTÁLI 2020?

28 apríla, 2020

Začiatok roka 2020 bol pre realitný trh veľmi plodným. V závere prvého kvartálu bola však situácia tak, ako iné odvetvia ekonomiky poznačená šírením pandémie, obavami a karanténnymi opatreniami. Dlhotrvajúci dopyt z roku 2019 sa preniesol aj do roku 2020, a tak sme v prvom kvartáli mohli zaznamenať relatívne významný nárast priemerných cien bytov. Tento jav bol sprevádzaný opätovným znížením celkovej dostupnej ponuky na trhu. Ceny nehnuteľností sa tak znovu posunuli na novú úroveň.   

Nárast cien dvojizbových bytov v krajských mestách na meter štvorcový bol viac ako 5,6%, čo predstavuje výrazné zrýchlenie nárastu cien.

Priemerná cena dvojizbových bytov v krajských mestách sa dostala na úroveň 2.167 €/m2. Ak by sme ale vynechali bratislavské ceny, priemer zvyšných krajských miest by bol len 1.750€/m2. Regionálny rozdiel v trhových cenách výrazne ukazuje priemerná cena pre Bratislavu, ktorá je tesne pod 3.000€/m2. Priemerné ceny na meter štvorcový dvojizbových bytov sa v Bratislave zvýšili o viac ako 7%, čo predstavuje významný medzikvartálny nárast. 

Ceny trojizbových bytov zaznamenali nárast o 4,4% v prieme pre krajské mestá.

Priemerná cena trojizbových bytov v krajských mestách sa dostala na úroveň 1.974 €/m2. Ak by sme ale opäť vynechali bratislavské ceny, priemer zvyšných krajských miest by bol len 1.616€/m2. Priemerná cena trojizbových bytov v Bratislave je na úrovni 2.691€/m2. Trhové ceny sa zvýšili vo všetkých krajských mestách a štatistika nezachytila žiaden extrémny nárast, ako tomu bolo v prípade dvojizbových bytov.

Ceny bytov dlhodobo rastú. Oplatí sa kúpiť byt teraz alebo radšej počkať na zníženie cien?

Pandémia zasiahla všetky odvetvia a výnimkou nie je ani realitný trh, ktorý sa sčasti zastavil. Jeho ďalší vývoj bude záležať od schopnosti globálnej a slovenskej ekonomiky vysporiadať sa s touto situáciou. K dispozícii sú rôzne prognózy o vývoji realitnéhu trhu v najbližších mesiacoch. Môžeme predpokladať spomalenie rastu cien, či miernu stagnáciu. Pokiaľ bude tato kríza trvať viac ako rok,  ceny môžu ísť dole do dvadsať percent z terajších cien nehnuteľností. V prípade, ak bude trvať niekoľko týždňov nanajvýš mesiacov, nehnuteľnosti pravdepodobne zachovajú svoju terajšiu hodnotu. Všetko bude závisieť od toho, ako dlho bude táto kríza trvať. 

Ak však zoberieme do úvahy veľké množstvo neznámych, akákoľvek predpoveď o ďalšom vývoji sa môže zdať len ako zbožné prianie. Uzatvorenie rodín v ich domovoch však preverí nielen schopnosť spolužitia, ale poukáže aj na potrebu priestoru a kvality bývania. Môže mať vplyv na vývoj preferencií pri výbere bývania v budúcnosti. Ak vám momentálna situácia prekazila vaše plány v kúpe nehnuteľnosti stále existuje dočasné riešenie v podobe prenájmu bytu.  

Zdroj: www.narks.sk , www.dobrenoviny.sk