AKO VYZERÁ SVET NEHNUTEĽNOSTÍ POČAS KORONAVÍRUSU?

25 marca, 2020

Našu krajinu sužuje už niekoľký mesiac nebezpečný vírus COVID-19, ktorý vyvoláva obavy o  základnej existencii a fungovaní ľudstva. Hlavami sa nám preháňa jedna otázka za druhou. Ako dlho bude ešte trvať táto situácia? Ako to ovplyvní naše základné potreby? Mnohí sa však zamýšľajú aj nad tým, akým smerom sa bude uberať ich sen o novom bývaní či zámer predať alebo prenajať svoju nehnuteľnosť.    

Ako COVID-19 ovplyvní realitný trh na Slovensku?  

Hovorí sa že, všetko chce svoj čas. Rovnako aj dosah koronavírusu na realitný trh závisí od toho, ako rýchlo sa podarí dostať pod kontrolu jeho šírenie. Ak sa v dôsledku šírenia vírusu zníži dopyt po nehnuteľnostiach, korekcie cien nebudú plošné a výrazné.  Vyjadril sa tak prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Jána Palenčár.

Analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak dokonca hovorí o stabilizácii na realitnom trhu. Predpokladá, že rast cien nehnuteľností sa spomalí. Mala by sa totiž mierne zvýšiť ponuka bytov na predaj či prenájom. Úrokové sadzby hypoték sú stále veľmi nízke, čo by malo podporovať záujem o nákup nehnuteľností.

Banky pristupujú k situácii zodpovedne

Šírenie epidémie citeľne zasiahne aj naše peňaženky, v dôsledku čoho môže nastať neschopnosť splácať svoje finančné záväzky. Tejto situácii sa chceme vyhnúť rovnako ako aj samotné banky. Tie postupne pristupujú k opatreniam, ktoré by mali chrániť obe strany. 

Niektorí klienti VÚB banky budú môcť v dôsledku zasiahnutia epidémie požiadať o odklad svojich splátok pri hypotékach či spotrebných úveroch o 1 až 6 mesiacov. Tatra banka zas pristupuje k obmedzeniu nových hypoték. Väčšinu z nich plánuje poskytnúť iba žiadateľom s trvalým pracovným pomerom.  

Bezpečné obhliadky

Občas na ne nadávame, no sú chvíle, kedy nám výrazne uľahčia život. Reč je o technických výdobytkoch 21. storočia, ktoré nám dokážu pomôcť aj v tejto neľahkej situácii. Vďaka video obhliadkam dokážeme zdokumentovať každý centimeter štvorcový a dokonale priblížiť záujemcom všetky miestnosti a okolie nehnuteľnosti. Aj takýmto spôsobom sa dá využiť čas strávený doma. Z pohodlia gauča či postele si prezriete nehnuteľnosť, o ktorú máte záujem a spravíte si tak o nej lepšiu predstavu. Vyselektujete len tie ponuky, ktoré vás zaujali a neskôr, keď opäť budeme môcť uzrieť svetlo sveta, presvedčíte sa na vlastné oči.

Ako je to s podpisovaním zmlúv?

Ani takáto výnimočná situácia neumožňuje podpísanie dodatku k rezervačnej alebo sprostredkovateľskej zmluve na diaľku.  Na druhej strane, riziko, že strany budú platnosť namietať vzhľadom na ich záujem a kritické aktuálne  okolnosti nemusí byť významné. Odporúča sa preto, ak niet inej možnosti, podpis na diaľku a pri prvej možnej príležitosti zmluvu riadne fyzicky podpísať (resp. nahradiť novou).  Úrad verejného zdravotníctva SR svojím opatrením zo dňa 15. 3. 2020 všeobecne nezakázal vykonávanie podnikateľskej činnosti realitných kancelárií. Je teda možné uzatvárať rezervačné zmluvy aj počas tohto obdobia. Dôležité samozrejme je, dodržiavať všetky hygienické a bezpečnostné opatrenia.  

Nič netrvá večne a rovnako veríme, že aj táto situácia čoskoro pominie a my budeme opäť môcť fungovať naplno. Preto určite nezahadzujte svoje predstavy a sny o novom bývaní. Využite tento čas na dôkladnú prípravu pred kúpou alebo prenájmom nehnuteľnosti. Premyslite si svoje požiadavky, možnosti a neváhajte nás kontaktovať v prípade akýchkoľvek otázok. Úspech praje pripraveným.

Zdroj: www.banky.sk, www.pravda.sk, www.nehnutelnosti.sk, www.realitnaunia.sk