NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI PREDAJI NEHNUTEĽNOSTI (ČASŤ 1.)

9 apríla, 2021

Predávate svoj dom, byt, garáž, pozemok alebo inú nehnuteľnosť? Čakáte kým vám pípnu peniažky na účte, aby ste mohli realizovať svoje ďalšie plány, no nie a nie sa toho momentu dočkať? Možno robíte niečo inak ako by ste mali. Nehnuteľnosť je jedna z najdrahších vecí, ktoré vlastníte a ktoré kedy predáte. V takejto situácii je potrebné postupovať opatrne, s chladnou hlavou a najmä uvážlivo. Poďme ale pekne po poriadku. Čomu sa treba vyvarovať?   

Chyba #1: Stratégia

Najčastejšie vyskytovanou zlou stratégiou pri predaji nehnuteľnosti  je nadhodnotenie predajnej sumy – „nastavím vysokú cenu, aby som mal z čoho spúšťať“. Druhou je uverejnenie inzerátu vo vlastnej réžii – „zverejním ponuku a hádam sa niekto chytí“. Ako prví sa však chytia neseriózni makléri, ktorí vám budú klásť neprimerané podmienky a za nimi budú nasledovať nedôveryhodní záujemci, z ktorých sa pokojne môžu vykľuť zlodeji alebo iní podvodníci. Je nesmierne dôležité preverovať si potenciálnych záujemcov, ktorých pustíte na obhliadku svojej nehnuteľnosti. V neposlednom rade to môžu byť špekulanti s ktorými strávite niekoľko hodín komunikácie a strateného času na obhliadkach.    

Chyba #2: Zmluvná dokumentácia

Áno na Googli možno nájdeme všetko, no nie všetko je správne. Častou chybou pri predaji nehnuteľnosti je zlá zmluvná dokumentácia, a to z pohľadu jej obsahu a formy. Dôležité je dbať na správne výrazy a pojmy, ktoré má zmluva o prevode vlastníckeho práva obsahovať, aby chránila jednotlivé zmluvné strany pred neočakávanými okolnosťami. Bez právneho poradenstva, ktoré realitná kancelária poskytuje sa ľahko môžete so zmluvou stiahnutou napr. z Googlu dostať do problémov. To či je zmluva správna kontroluje aj Kataster nehnuteľností a akákoľvek pre vás malichernosť alebo zabudnuté číslo môže celý proces predaja nehnuteľnosti časovo predĺžiť. Okrem toho akékoľvek zmluvy stiahnuté z internetu sú všeobecné, môžu obsahovať skryté nástrahy, ktoré si nemusíte ako laici všimnúť.

Chyba #3: Príprava nehnuteľnosti

Každý chce svoju nehnuteľnosť predať rýchlo a dobre, no nie každý sa zamýšľa nad tým, čo pre to musí spraviť.  Kvalitná prezentácia nehnuteľnosti si vyžaduje hneď niekoľko krokov, ktorými sú príprava kvalitného inzerátu či už v elektronickej alebo printovej podobe, v ktorom sú pravdivo a stručne popísané všetky dôležité informácie o nehnuteľnosti. Inzerát musí byť pripravený tak, aby dokázal zaujať kupujúcich natoľko, že si budú vedieť predstaviť bývať v ponúkaných priestoroch. Súčasťou inzerátu sú samozrejme aj fotografie, kvalitné a atraktívne, na ktorých sa skutočne oplatí dať si záležať. Niektoré realitné kancelárie dokonca ponúkajú aj naaranžovanie nehnuteľnosti, tzv. homestaging, profesionálnych fotografov, prípadne aj natočenie virtuálnej prehliadky. S takou prípravou môžete už vopred odfiltrovať návštevy, ktoré si vybrali vašu nehnuteľnosť len nedorozumením. Samozrejme, prvý dojem je rozhodujúci aj pri osobnej prehliadke. Nevyhnutnou nutnosťou je čistý, vyvetraný a uprataný byt či dom.  

Dnes sme si povedali len niekoľko z množstva chýb, ktorým sa treba pri predaji nehnuteľnosti vyvarovať. Pokračovať budeme v ďalšom článku, v ktorom si priblížime opäť niekoľko z nich. Ak ste sa však už teraz rozhodli, že týmto chybám sa pri predaji chcete vyvarovať, veľmi radi vám s tým pomôžeme. Predáme vašu nehnuteľnosť bez akýchkoľvek problémov. Neváhajte nás kontaktovať.