NAJČASTEJŠIE CHYBY PRI PREDAJI NEHNUTEĽNOSTI (ČASŤ 2.)

12 novembra, 2021

V prvej časti tohto článku sme načrtli 3 najčastejšie chyby pri predaji nehnuteľnosti. Človek je tvor omylný a tých chýb môže spraviť niekoľko. My sa však v ďalšej časti článku zameriame na ďalšie tri chyby, ktorým sa odporúčame vyvarovať. Poďme teda na to.

Chyba #4: Marketing  

Márne budete čakať na telefonáty a potenciálnych klientov, ktorí si budú chcieť rezervovať termín obhliadky, ak im nedáte vedieť, že ponúkate nehnuteľnosť na predaj / prenájom. Áno, môžete sa spoľahnúť na to, že kamarátov otec má sestru, ktorá povie kolegyniam v práci o vašej ponuke, no pravdepodobnosť uzavretia obchodu je veľmi nízka. Dnešná doba nám však ponúka hneď niekoľko možností ako inzerovať svoju ponuku. Hneď prvou sú sociálne siete. A tým nemáme na mysli zdieľanie pár fotiek s veľmi stručným popisom na nástenke vášho súkromného profilu. Využite potenciál facebookových skupín, ktoré združujú potenciálnych kupcov. Inzerujte na Facebook MarketPlace. Keďže viac ako 80% podnetov vnímame pomocou zraku, tak práve kvalitné fotografie s popisom, zohrávajú dôležitú úlohu v upútaní pozornosti kupujúceho. Nafoťte pútavé fotografie a zdieľajte ich na Instagrame. Oslovte realitné portály, inzerujte v lokálnych časopisoch. Podporte svoju ponuku nejakým tým eurom a zabezpečte, aby sa o vašej nehnuteľnosti dozvedelo čo najviac ľudí. To znie ako celkom veľa práce, s ktorou vám však vie pomôcť aj skúsený realitný maklér. Ten má totiž veľakrát eso v rukáve – internú databázu klientov hľadajúcich práve to, čo vy chcete predať / prenajať.

Chyba #5: Spätná väzba

Veľakrát podceňovaná, no pri tom ak veľmi dôležitá – spätná väzba. A pri tom sa jedná o tie najcennejšie informácie, ktoré si len tak nevygooglite. Také, ktoré vám nepovie nik iný, len konkrétny záujemca, ktorý bol na obhliadke nehnuteľnosti. Ak nepoznáme spätnú väzbu od záujemcov, ako môžeme potom chcieť predať dom či byt, keď nevieme, čo máme napraviť? Pri zle stanovenej cene, budeme dostávať často požiadavku o znížení z ceny nehnuteľnosti. Samozrejme, že ako majitelia to nemusíte akceptovať. Ak však takúto spätnú väzbu dostaneme od každého druhého záujemca, bude asi na mieste prehodnotiť sumu, za ktorú nehnuteľnosť ponúkame. Nie vždy sa však jedná len o peniaze. To však zistíte len vtedy, ak zdvihnete telefón po 3 -4 dňoch od obhliadky a spýtate sa ich, ako sa im nehnuteľnosť páčila a či ju kupujú. Rovnako to platí aj v prípade, keď predávate nehnuteľnosť prostredníctvom realitnej kancelárie. V prípade, ak Vám túto spätnú väzbu realitný maklér neposkytne, tak je načase zmeniť makléra.

Chyba #6: Drobné nedostatky 

Ako sa hovorí, každej veľkej veci predchádza maličkosť. Jedna malá prasklina na stene môže spôsobiť spadnutie priečky. Prečo teda nezabrániť veľkej katastrofe hneď v jej zárodku? Navyše sa vyhnete zbytočným komplikáciám, zvýšeným nákladom na opravu a nedajboh nehode, ktorá môže ohroziť zdravie. Zamerajte sa na tie nedokonalosti ktoré sa dajú pomerne lacno a rýchlo opraviť. Teda pokiaľ máte popraskanú farbu tak stenu vymaľujte, opravte žalúzie, vymeňte žiarovku v chodbe. Odstráňte nedokonalosti, ktoré môžu u potenciálnych kupcov vzbudiť nedôveru, v horšom prípade aj nezáujem o uzavretie obchodu. Takéto nedostatky vyvolávajú u kupcov okamžité kalkulovanie, koľko času, energie a financií ich oprava bude stáť. Vezmite to na svoje plecia a namiesto zbytočného dohadovania o opravách upriamte pozornosť kupca na skvelé dispozičné riešenie nehnuteľnosti, nádherné výhľady, výbornú občiansku vybavenosť, či dostupnosť do centra.   

Mýliť sa je ľudské. Nie je dôležité nerobiť chyby, ale poučiť sa z chýb. Najlepšie z chýb tých druhých. Aj preto sme vám zhrnuli v dvoch častiach tohto článku 6 najčastejších chýb pri predaji nehnuteľnosti. Veríme, že sa im budete vyvarovať a podarí sa vám uzavrieť úspešný obchod. Veľmi radi vám s tým pomôžeme a predáme vašu nehnuteľnosť bez akýchkoľvek problémov. Neváhajte nás kontaktovať.