PREDAJTE SVOJU NEHNUTEĽNOSŤ RÝCHLEJŠIE A EFEKTÍVNEJŠIE

29 júna, 2020

Chcete predať svoju nehnuteľnosť? Vďaka home stagingu sa vám to môže podariť rýchlejšie a dokonca aj za lepšie peniaze. Kúzlo spočíva v správnom pripravení nehnuteľnosti na predaj s dôrazom na estetickú stránku a efektívnu prezentáciu. Možno si poviete, že iba luxusné nehnuteľnosti vyžadujú styling. Opak je však pravdou. Aj obyčajná garsónka či starší dom  dokážu vďaka home stagingu vyzerať pekne, útulne a pre potenciálneho kupcu príťažlivejšie.

Základne zásady homestagingu

Pre niekoho sa to môže zdať samozrejmosťou, pre iného zbytočnosťou. Vo všeobecnosti však platí, že aj malé detaily dokážu spraviť veľké veci a celkový dojem z nehnuteľnosti je zrazu oveľa pozitívnejší. A to aj napriek tomu, že mnoho ľudí nemá tak dobre vyvinutú predstavivosť. Práve preto je dôležité predstaviť svoju nehnuteľnosť v tom najlepšom svetle. Na čo treba myslieť?

  • Upracte, vyčistite, vyleštite. Neexistuje snáď nič horšie ako neporiadok. Ten pokazí prvý dojem hneď ako vojde potenciálny kupec do priestoru.
  • Použite svoje existujúce predmety na výzdobu domácnosti. Napríklad vankúše, sviečky, vázy, pekné prestieranie na jedálenskom stole. Toto všetko dotvorí príjemnú atmosféru vo vašom dome či byte.
  • Zredukujte svoje osobné veci. Sušiak plný spodnej bielizne je azda samozrejmosťou. Ten by sa v priestore počas obhliadky naozaj nemal nachádzať. Relatívne osobnou záležitosťou sú napríklad aj fotografie. Skúste ich vymeniť za neutrálny obrázok kvetov alebo listov.
  • Nezabudnite na príjemnú vôňu. Hovorí sa, že aj svojho partnera si vyberáme podľa čuchu. Každý z nás má totiž svoju špecifickú vôňu. Rovnako je to aj s bývaním. Zvoľte príjemnú, sviežu a jemnú vôňu čistoty. Žiadne ťažké parfémy, z ktorých vás po 5 minútach rozbolí hlava. 

Nemusí to byť len o vázičkách a sviečkach

Home staging sa môže realizovať na viacerých úrovniach. Záleží na type a stave nehnuteľnosti a v neposlednom rade aj na množstve finančných prostriedkov, ktoré ste ochotný do tejto záležitosti vložiť.  

Môže sa jednať o renováciu či výmenu nábytku, premaľovanie kuchynskej linky či odstránenie starých kobercov, ktoré môžu zakrývať nádherne drevené parkety s vyššou hodnotou ako plávajúca podlaha. Veľkú zmenu v interiéri je možné docieliť aj správnym rozmiestnením nábytku či vymaľovaním stien. Najvhodnejšou farbou je biela, ktorá opticky zväčší priestor a dodá mu pocit vzdušnosti. V niektorých prípadoch stačí interiér doladiť len pár doplnkami, ktoré vyvolajú ten správny pocit domova.  

Cieľom home stagingu určite nie je zavádzať potenciálneho kupca a snažiť sa mu predať mačku vo vreci. Nič nemaskujeme, neskrývame, snažíme sa len poukázať na to, čo je na nehnuteľnosti pekné, praktické a čo dokáže danému záujemcovi ponúknuť.

Stále váhate, či je home staging správna cesta ako efektívne predať svoju nehnuteľnosť v čo najkratšom čase? Verte tomu, že áno. Vďaka tipom a trikom, ktorými sme vás v tomto článku inšpirovali, môžete svoju nehnuteľnosť predať alebo prenajať až o polovicu rýchlejšie a až o 6% drahšie. Stačí ak svoju nehnuteľnosť zveríte do rúk profesionálnym home stagerom alebo skúsenej realitnej kancelárii, ktorá v rámci svojich služieb ponúka aj službu homestagingu.